June 11, 2022

Какво да посетим около къмпинг Гардения

Няколко идеи какво да посетите по време на почивката си на къмпинг Гардения.

В последните няколко години къмпинг “Гардения” се утвърди като един от най-търсените по българското Черноморие. Определено един от най-добре устроените къмпинги, които продължават да се развиват всяка година. На сайта ни може да намерите 11 каравани, бунгала и къщи, които може лесно да запазите.

Къмпинга е разположен между Китен и Лозенец на първа линия с прилежаща плажна ивица и разполага с 180 обособени парцела за каравани и бунгала, Глемпинг “Гора” и 30 места за кемпери. В близост до него са едни от най-хубавите плажове по нашето черноморие - Корал, Китен юг, Лозенец, а пред самият Къмпинг е плаж Караагач.

В самото местенце ще откриете супермаркет, ресторант на брега на морето и детски кът.Красивата природа и малкото застрояване наоколо, заедно с перфектната локация и достъп до главният път правят Къмпинг Гардения едно прекрасно място за почивка. Гостите на Къмпинг Гардения могат да използват безплатно чадър и шезлонг на плажа. Какво обаче може да правите по време на своя престой и кои места наоколо може да посетите. Отговор ще намерите по- надолу в статията.

Аквапарк Приморско

Аквапарк "Аква Планет" - Приморско се намира близо до южния плаж.  Разполага с бар "Детски Свят", който се състои от: сладоледен бар, суши бар, бар "Острова", ресторант "Приморско", бързо хранене, пица. Пързалките, които може да пробвате са: Ролба, Кобра, Слон, Октопод, Палячо, Черна дупка, Камикадзе, Семейна пързалка, Цунами, Центрофуга, Бавна река.

В комплекса се намира най-голямата и модерна закрита спортна зала в България - с 1000 седящи места, оборудвана с най-съвременна аудио-визуална техника, мултимедия, пресцентър, залата е мултифункционална за хандбал, тенис, волейбол, баскетбол и танци. Лятната част на спортния център разполага с открит тенис корт.

Клуб Зангадор

Клуб Zangador е едно от култовите места на курортното градче Китен. Разположен върху самите морски скали, между вълните и пясъка.  Зангадор спира дъха със своята архитектура, защото впечатлява с размерите си, но напомня и на дървена колиба. Мястото е приказно, както за готини снимки, така и за щури и незабравими вечери с компанията. Ако пък го посетите през деня, ще може да пиете кафето си във водата, настанени на удобни водн столчета и маси. Клубът се намира на малък красив залив.

Резерват Ропотамо

Резерват „Ропотамо” се намира на територията на община Приморско и е разположен около двата бряга на р. Ропотамо, чието течение минава покрай големи пясъчни дюни до вливането си в Черно море.

Местността е обявена за защитена територия през 1940 г., a през 1992 г. тя е разширена и обявена за резерват с обща площ 1000., а през 2002 година територията се разширява на 5500 ха.

На територията на резервата се намират множество интересни и уникални природни обекти – лиманна част и заливната тераса на р. Ропотамо с естествени лонгозни гори, естествени пясъчни дюни и плажна ивица, широколистни гори със средиземноморски елементи. В резервата е установено и находище на морски пелин. Там ще откриете невероятни водни растения, 21 вида бозайници, 10 вида прилепи, 260 вида птици, страхотни скални образувание.

Освен това, можете да се насладите на красотата наоколо, докато се разхождате с корабче по реката.

Река Караагач

Река Караагач (Китенска река) се намира в Югоизточна България, на територията на общините Малко Търново, Царево и Приморско - област Бургас. Китенска река води началото си под името Стара Визица от странджанския рид Босна. Влива се в югоизточната част на залива Караагач, на Черно море, на около 800 м. южно от град Китен. При устието си образува дълбок лиман, който на места достига до 11–14 м. Дълбочина. Мястото е страхотно за каране на кану, както и за летен риболов.

Ресторант GARDA

Един от най- често посещаваните ресторанти на къмпинга е GARDA. Той се намира само на метри от водата. Предлага българска кухня, европейска кухня, морски и стек специалитети. Освен вкусната храна обаче, мястото предлага невероятна панорамна гледка към морския хоризонт.

Замък Равадиново

Замъкът в село Равадиново е едно от най-китните местенца по нашето Черноморие. Колкото и пъти да го посетите, винаги може поне още веднъж. Той с енамира на около 25 минути с кола до къмпинга. На територията му ще намерите: Зоо кът, конна база, арт галерия, лятно кино, страхотни беседки, невероятни архитектурни скулптури, приказно езеро, което може да наблюдавате докато си пиете кафето на брега, и много други. Спираме дотук, за да оставя малка вратичка на любопитството.

Тракийско светилище "Беглик Таш"

Тракийското светилище Беглик Таш се намира в най-високата част на нос Беглик Таш (128 м надм. височина) край Приморско. Обхваща площ от 6 дка. Територията, на която е разположено, е била е част от ловната резиденция на Тодор Живков.

Досега централната площадка на светилището е най-добре проучена. Тя е леко издигната над околния терен и в нея са разположени в кръг с диаметър 56 м скални елементи, които са служили за извършване на ритуали. Те са запазили естествения си характер, но са преместени и дооформени от човешка ръка с характерни сакрални символи и знаци.

Зад тях се виждат астрономически часовник, направен от 16 плоски кръгли камъни и огромен долмен, представящ „свещената пещера”, където Богинята-майка ражда сина си Бога-Слънце, и „лабиринта” – пътя на изпитанието.

При археологическите разкопки са намерени глинени съдове, каменни оръдия на труда и оръжия, кремъци, монети и др., които показват, че то е създадено в средата на ІІ хил. преди Христа и е разрушено в началото на ІV в. след Христа. Липсата на по-късно строителство върху него е запазила уникалните сакрални елементи в техния първоначален вид.

Ресторант Рибарски хан

Ресторант Рибарски хан се намира в близост до самия бряг на Южния плаж в град Китен. Той е с изцяло нов облик , ново меню с автентични рецепти, свежа обстановка и зелен разкош на самият бряг. В него можете да се насладите на любимите ястия на древните римляни и да се потопите в атмосферата на един забравен свят, сред тишина и спокойствие. Местните хора силно го препоръчват на туристите.

Нека не забравяме, че България предлага невероятни възможности за всеки турист, съобразени с неговия вкус и предпочитания. Без значение в коя точка на страната се намираме, винаги има някое китно местенце, което очаква да бъде оценено.

Подобни статии